Miljarden mensen houden van gokken. Voor sommigen is het de kick van de jacht – de mogelijkheid om te winnen. Voor anderen is het vermaak of een manier om te ontsnappen aan de dagelijkse sleur.

Als je het hen vraagt, vertellen ze je dat ze niets verkeerd doen. Dat gokken niet anders is of niet meer een verspilling van geld dan naar een film, concert of lekker uit eten gaan.

Maar dan zijn er mensen die het er niet mee eens zijn. Dat, om een of andere reden, denken dat er iets mis is met gokken.

We dachten dat het interessant zou zijn om de andere kant van de medaille te verkennen. Dus, de volgende zijn een paar veel voorkomende argumenten die we mensen hebben zien maken tegen gokken.

P.S. Wil je je bankgiroloterij annuleren? Klik dan hier.

Religie

Dit is het grootste argument op onze lijst. Doe een Google-zoekopdracht naar ‘argumenten tegen gokken’ en je zult zien wat ik bedoel.

Er zijn verschillende redenen waarom religieuze mensen tegen gokken zijn. Maar ze komen allemaal voort uit verschillende verzen die je in de Bijbel vindt.

Bijvoorbeeld:

  • Je moet niet proberen om materiële dingen te winnen als aan al je basisbehoeften wordt voldaan.
  • God wil dat je werkt (voor wat je hebt). Gokken is een manier om geld te verdienen zonder te werken, wat gevoed wordt door hebzucht, egoïsme en luiheid.

Het komt erop neer dat de Bijbel je leert om onbaatzuchtig te zijn en geen (materialistische) dingen te begeren. En dat je zowel tijd als geld kunt besparen door niet te gokken – wat je in plaats daarvan kunt gebruiken om jezelf en de mensen om je heen te verbeteren.

Maar is gokken echt een zonde? Dat hangt af van wie je het vraagt, hoe ze de lessen van de Bijbel interpreteren en of ze alles wat de Bijbel leert wel of niet volgen.

Niet verwonderlijk, sommigen zeggen dat gokken een zonde is. Er zijn geen twee manieren om dat te doen; geen mitsen en maren.

Maar dan zijn er anderen die geloven dat alleen dwangmatig gokken een zonde is; het is zondig om verslaafd te zijn aan gokken. Maar het is geen zonde om met mate te gokken.

Gokken leidt tot verslaving

Een ander argument tegen gokken is dat het leidt tot het ontwikkelen van een gokverslaving. Uit de statistieken blijkt dat 80 procent van de Amerikaanse volwassenen jaarlijks gokt. Wat daar eng aan is, is dat ze ook laten zien dat elke 3-5 gokkers (van de 100) worstelen met een gokprobleem.

Nog enger nog, de statistieken laten zien dat maar liefst 750.000 jonge volwassenen (14-21) een gokverslaving hebben. Het risico op het ontwikkelen van een verslaving verdubbelt meer dan voor jongvolwassenen, waarbij mensen tussen 20 en 30 jaar het grootste risico lopen.

Gokverslaving is – zoals de meeste verslavingen – destructief. Het verscheurt gezinnen en leidt vaak tot zelfmoord, middelenmisbruik, faillissement, criminaliteit en meer.

Het is geldverspilling

Mensen die zeggen dat ze gokken voor de lol of de recreatie zijn waanideeën – dat ze geloven dat ze het huis daadwerkelijk zullen verslaan en winnen – dat ze een uitzondering op de regel zijn.

Je ziet misschien af en toe een nieuwsverhaal over iemand die groot geld wint in een casino, maar dat gebeurt zelden. Denk er ook aan hoeveel geld die mensen eerder tijdens het gokken door het toilet hebben gespoeld. De kans is groot dat ze niet echt iets hebben ‘gewonnen’. In de meeste gevallen hebben ze waarschijnlijk slechts een klein deel van hun eerdere, aanzienlijke verliezen terugverdiend.

Lees ook: Alles wat je moet weten over diamant painting