Beton is een duurzaam en veelzijdig constructiemedium, dat op grote schaal wordt gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder trappen. Betonnen trappen worden vaak gebruikt in zowel de utiliteitsbouw als de woningbouw en ze variëren in de manier waarop ze worden gemaakt en in hun algemeen ontwerp. De twee belangrijkste constructietypes van betontrap zijn geprefabriceerde en gestorte trappen, terwijl de twee belangrijkste ontwerptypes hangende trappen en aardingstrappen zijn.

Geprefabriceerde trappen

De geprefabriceerde trappen worden in de fabriek gebouwd en op de bouwplaats afgeleverd, waar ze vervolgens in het huis worden geïnstalleerd. Prefab-trappen zijn snel en handig, klaar voor gebruik zodra ze zijn geïnstalleerd. Ze vereisen niet veel voorbereiding, omdat er geen vormen hoeven te worden gebouwd of een betonstortteam hoeft te worden ingehuurd. Bovendien kunnen veel bedrijven betontrappen ontwerpen en bouwen op basis van het ontwerp van de klant, waardoor een hoge mate van veelzijdigheid mogelijk is.

Gegoten beton

Gegoten betonnen trappen worden op maat gemaakt. Ze vereisen dat er ter plaatse een vorm wordt gebouwd waarin het beton kan worden gestort, dus ze zijn tijdrovender dan geprefabriceerde trappen. Deze soorten trappen zijn echter zeer veelzijdig, omdat ze kunnen worden gebouwd op basis van de specifieke behoeften van de bouwplaats. Ze kunnen bordessen hebben en kunnen in elke breedte of dikte worden gebouwd.

Grond-ondersteunde trappen

De aardse trap is een veelvoorkomend ontwerp van betonnen trappen. Ze worden zo gestort dat de betonnen plaat tot aan de grond reikt, waardoor de trap ondersteuning krijgt van de lagere grond. Een aardondersteunde trap kan op twee manieren worden gebouwd: tussen twee bestaande muren of met open uiteinden. Als de trap tussen twee bestaande muren moet gaan, dan moeten de vormen in de muren worden ingebouwd. Ze moeten zo worden verstevigd dat het hout niet buigt onder de druk van het beton. Als de treden worden gebouwd met open uiteinden, dan moeten er twee panelen worden gebouwd aan elke kant van de trap. Ze kunnen groter zijn dan nodig, maar ze moeten loodrecht en ook goed verstevigd zijn.

Hangende trappen

Hangende trappen reiken niet helemaal tot aan de grond. In plaats daarvan hangen ze boven de grond. Natuurlijk zijn de vormen voor deze trappen veel moeilijker te bouwen. Ze moeten niet alleen aan de zijkanten, maar ook aan de onderzijde van de trap zijn. Bovendien moeten deze vormen goed ondersteund worden. Hangende trappen zijn, mits goed gebouwd, meestal sterk genoeg om zichzelf te ondersteunen.

Lees ook: Stappen van het maken van een zakelijk telefoongesprek