Als je nog geen Escape Room hebt meegemaakt – het is een nieuwe vorm van vermaak voor kleine groepen, dates of een familie-uitje. Het houdt in dat je naar een faciliteit gaat die gebouwd is om een onderhoudend thema te ondersteunen (Piraten, Zombies, Sherlock Holmes, Time Traveling, Break out of Jail, etc.). Het uitgangspunt is dat jouw groep (tot 10 personen) moet uitzoeken hoe je de kamer(s) in een uur of minder kunt “ontvluchten”. Om dit te doen, moet jouw team objecten in de kamer bekijken en manipuleren en uitzoeken wat ze betekenen. Het is in wezen een reeks van puzzels die zijn ontworpen om mee te gaan met het thema – en uiteindelijk de cijfers, letters of aanwijzingen opleveren die veel verschillende soorten sluitmechanismen zullen ontsluiten. Als het je lukt om het allemaal uit te zoeken, zal je team in staat zijn om de kamer te verlaten.

Het kan een geweldige teambuildingservaring zijn voor een kleine groep als de juiste ontsnappingsruimte wordt geselecteerd. Ze zijn zeker niet allemaal hetzelfde. Op www.hero-adventures.nl/locaties/groningen/groningen/ kun je voor verschillende groepen kamers boeken met een ruime keuze aan thema’s.

Hieronder lees je een aantal plus- en minpunten van Escape Rooms.

Pluspunten

  • De kosten zijn redelijk. Het bedraagt ongeveer €30- €50 per persoon, afhankelijk van het aantal deelnemers. We raden u aan de kamer voor uw groep op te kopen. Dit zou ongeveer €275- €500 zijn, afhankelijk van de faciliteit.
  • Veel faciliteiten en scenario’s om uit te kiezen. Escape Rooms zijn overal te vinden, en er is waarschijnlijk een recht in uw stad.
  • Vermaak en plezier. Sommige faciliteiten hebben een aantal vrij uitgebreide sets voor deze kamers gebouwd. Er is een grote verscheidenheid aan scenario’s om uit te kiezen. De meeste vluchtkamers bieden twee of drie verschillende vluchtkamers. Dit betekent dat uw groep zeker meer dan één van deze ervaringen kan doen als ze dat leuk vinden.
  • Ideaal voor kleine groepen van 10 personen of minder. Niet alle teambuilding evenementen werken goed voor een groep van 5- 6 personen, maar dit wel.
  • Allemaal binnenshuis, dus slecht weer is nooit een probleem.

Minpunten

  • Je moet er op een exact tijdstip zijn en op een exact tijdstip klaar zijn. Er is weinig tot geen flexibiliteit, omdat andere groepen voor en na je in de kamer kunnen zijn.
  • Niet iedereen vindt het leuk om puzzels op te lossen die niet eenvoudig zijn. Sommige ontsnappingskamers kunnen erg moeilijk zijn, en meestal binnen een groep zullen sommige deelnemers er meer in zitten dan andere. Sommige kunnen zich daadwerkelijk losmaken.
  • Je moet je eigen observatie en debriefing doen, wat een belangrijk onderdeel is van teambuilding. Als je de ervaring niet terugkoppelt naar wat er op je werkplek gebeurt, mis je een groot deel van de waarde ervan.
  • Het kan slechts 6 tot 10 personen per keer opvangen, afhankelijk van de faciliteit. Grotere groepen zouden zich moeten opsplitsen en verschillende ruimtes moeten ervaren – wat het doel om samen iets te doen kan verslaan.
  • Sommige ontsnappingskamers zijn niet erg groot, en het hebben van 10 mensen in een relatief kleine kamer (ongeveer 12′ x 12′-sommige zelfs kleiner) kan moeilijk zijn voor sommigen. Ja, mensen kunnen op elk moment vertrekken, maar je wilt zeker niet dat mensen zich ongemakkelijk voelen.

Lees ook: 5 Top voordelen van een babyfoon