Infrarood licht is de reden waarom wij het warm hebben als de zon schijnt op een winterse dag. De gangbare wijsheid zou suggereren dat als de luchttemperatuur zou vriezen, je het ook koud zou hebben. Maar de infrarode golven die door de zon worden uitgezonden, reizen ongehinderd door de ruimte en verwarmen elk voorwerp dat ze raken, ook uw lichaam.

Infrarood is een vorm van elektromagnetische straling die net voorbij het rode einde van het zichtbare lichtbereik van het elektromagnetische spectrum ligt. We horen vaak het woord straling en associëren het automatisch met schadelijk, maar in feite is straling gewoon een proces van energie-uitstoot. Net als straling van zichtbaar licht is infraroodstraling 100% veilig en zelfs ons eigen lichaam zendt infraroodstraling uit (waardoor zoek- en reddingshelikopters bijvoorbeeld ’s nachts verdwaalde reizigers kunnen terugvinden).

Conventionele ruimteverwarming in woningen

Conventionele verwarming in huis werkt door de lucht om jou heen op te warmen; een radiator bijvoorbeeld verwarmt voornamelijk door convectiestromen (hij geeft ook kleine hoeveelheden infrarode straling af).

Wanneer de radiator opwarmt, verwarmt hij de lucht er direct omheen, die vervolgens uitzet en opstijgt. Terwijl de warme lucht opstijgt, ontstaat er een vacuüm achter de lucht, dat koudere lucht in contact trekt met de radiator, waardoor deze opwarmt. Wanneer de warme lucht begint af te koelen, zakt ze terug tot op vloerniveau. Deze koude lucht wordt weer opgewarmd en dit proces blijft zich herhalen – dit staat bekend als convectieverwarming.

De meeste conventionele verwarmingssystemen zenden wel wat infrarode golven uit. Als je bijvoorbeeld ooit bij een open haard hebt gezeten, zul je de warmte op jouw gezicht hebben gevoeld. Wanneer je dan jouw hand voor jouw gezicht houdt, zal het infrarood jouw gezicht niet rechtstreeks raken; in plaats daarvan voel je jouw handen warm worden. Dit is infrarood.

Infraroodverwarming in huis

Infraroodverwarming is een vrij recente toevoeging aan de huishoudelijke en commerciële verwarmingswereld. De straling wordt uitgezonden door de verwarming en reist ongehinderd door de lucht tot hij een voorwerp raakt. Het voorwerp absorbeert de straling, waardoor de moleculen in het voorwerp gaan trillen en warmte produceren.

Als de golven in contact komen met mensen, zullen ze ongeveer een centimeter in het lichaam doordringen en een gevoel van diepe warmte geven, maar zelfs als je je niet direct in de buurt van de golven bevindt, zal elk vast lichaam trillen wanneer de golven het raken, waardoor het warmte naar jou terug zal uitstralen.

Ondanks de mogelijkheid om infraroodverwarmingen op gas, olie en vaste brandstoffen te kopen, raden wij aan om elektrische infraroodpanelen in huis te gebruiken, aangezien je geen leidingen of brandstofopslagplaatsen hoeft te integreren wanneer je de panelen installeert. Er zijn ook geen directe emissies verbonden aan het gebruik van de elektrische panelen (en als je ze gebruikt in combinatie met zonnepanelen krijg je 100% emissievrije verwarming). Ze kunnen ook hoog aan de muren of het plafond worden geplaatst, zodat ze gemakkelijk uit de buurt van huisdieren en kinderen kunnen worden gehouden (ze worden ongeveer even warm als een standaard radiator).

De elektrische panelen zijn er in vele maten en sommige modellen kunnen ook als spiegel dienen. Omdat ze geen bewegende delen hebben, werken ze in alle stilte, wat ze ideaal maakt voor slaapkamers.

Lees ook: 3 Voordelen van NIU scooters