Als je een gezond dieet nastreeft, dan kan het zijn dat je de Italiaanse keuken over het hoofd ziet als je uit eten gaat, omdat je denkt dat Italiaans eten ongezond is. De waarheid is echter dat niet alleen veel Italiaanse gerechten relatief weinig vet en calorieën bevatten, maar dat veel gerechten ook ingrediënten bevatten die een goede gezondheid ondersteunen.

Lees verder om meer te leren over de gezonde ingrediënten die vaak in de Italiaanse keuken worden gebruikt, elk van hun unieke gezondheidsvoordelen, en de Italiaanse gerechten waarin je ze kunt vinden.

Knoflook

Veel Italiaanse gerechten bevatten knoflook. Deze groente voegt een unieke, scherpe, maar toch zoete smaak toe aan voedsel waar veel mensen van houden. Knoflook is zo’n gezonde groente dat het in veel landen over de hele wereld medicinaal wordt gebruikt. Knoflook bevat een grote verscheidenheid aan medicinale bestanddelen die organische zwavelverbindingen worden genoemd, waaronder een die allicine wordt genoemd en die wordt geactiveerd wanneer knoflook wordt geplet of gehakt.

Van deze geneeskrachtige bestanddelen is bekend dat ze de gezondheid van het hart ondersteunen, het cholesterolgehalte verlagen en bij sommige mensen de bloeddruk verlagen. Sommige medische onderzoeken hebben ook aangetoond dat deze verbindingen het risico op de ontwikkeling van sommige soorten kanker kunnen verminderen.

Knoflook wordt vaak verwerkt in de tomatensaus die bij veel Italiaanse gerechten wordt geserveerd. Een populaire Italiaanse gerecht die rijk is aan knoflook is Aglio e Olio – pasta met knoflook en Italiaanse olijfolie.

Tomatensaus

Tomatensaus is een hoofdbestanddeel van de Italiaanse keuken. Hoewel elk Italiaans restaurant meestal zijn eigen geheime tomatensausrecepten heeft, bieden de tomaten in al deze sauzen veel gezondheidsvoordelen.

Tomaten zijn een rijke bron van vezels, antioxidanten, en de voedingsstoffen vitamine C, kalium, vitamine K1, en foliumzuur. De vier krachtige antioxidanten die tomaten bevatten zijn lycopeen, betacaroteen, chlorogeenzuur en naringenine.

Antioxidanten zijn stoffen die je lichaam beschermen tegen vrije radicalen die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van vele soorten kanker. Bovendien wordt aangenomen dat de specifieke antioxidanten in tomaten ook de bloeddruk en het LDL (slechte) cholesterol kunnen verlagen om de gezondheid van het hart te beschermen, en zelfs uw huid kunnen helpen beschermen tegen de schade die blootstelling aan de zon kan veroorzaken.

Om de gezondheidsvoordelen van tomatensaus te verkrijgen, overweeg een eenvoudige kom pasta overgoten met tomatensaus of een kip parmezaan voorgerecht.

Mozzarella Kaas

Mozzarella is een van de gezondste kazen die je kunt eten, en het heeft veel gezondheidsvoordelen die andere kazen niet hebben.

Mozzarella kaas bevat minder natrium en calorieën dan andere kazen, terwijl het rijk blijft aan calcium. Mozzarella is ook een van de weinige kaassoorten die probiotica bevatten, wat gezonde bacteriën zijn die een goede gezondheid kunnen ondersteunen als ze regelmatig worden geconsumeerd. Probiotische consumptie wordt verondersteld de spijsvertering en het immuunsysteem te helpen verbeteren.

Veel heerlijke Italiaanse gerechten zijn belegd met mozzarella kaas, waaronder pizza en aubergine parmezaan.

Lees ook: Wat zijn de voordelen van een koelkast?