Wanneer heb je voor het laatst een boek of een belangrijk tijdschriftartikel gelezen? Staan uw dagelijkse leesgewoonten in het teken van tweets, blogs zoals http://www.lifestylers.nl/, Facebook-updates of de aanwijzingen op uw instant havermoutpakket?

Als je een van de talloze mensen bent die er geen gewoonte van maken om regelmatig te lezen, dan mis je het misschien.

Lezen heeft een aanzienlijk aantal voordelen, en hier zijn enkele voordelen van lezen om u te laten beginnen met lezen.

Mentale stimulatie

Studies hebben aangetoond dat het geestelijk gestimuleerd blijven de voortgang van Alzheimer en Dementie kan vertragen (of mogelijk zelfs voorkomen), omdat het actief en betrokken houden van je hersenen voorkomt dat ze kracht verliezen.

Net als elke andere spier in het lichaam, hebben de hersenen oefening nodig om het sterk en gezond te houden, dus de uitdrukking “use it or lose it” is bijzonder toepasselijk als het gaat om je geest. Het doen van puzzels en het spelen van spelletjes zoals schaken zijn ook nuttig gebleken bij cognitieve stimulatie.

Stressvermindering

Het maakt niet uit hoeveel stress je hebt op het werk, in je persoonlijke relaties of talloze andere problemen in het dagelijks leven, het glijdt allemaal gewoon weg als je jezelf verliest in een geweldig verhaal. Een goed geschreven roman kan je naar andere sferen brengen, terwijl een boeiend artikel je zal afleiden en je in het huidige moment zal houden, waardoor spanningen weglopen en je kunt ontspannen.

Kennis

Alles wat je leest vult je hoofd met nieuwe stukjes informatie, en je weet nooit wanneer het van pas kan komen. Hoe meer kennis je hebt, hoe beter uitgerust je bent om elke uitdaging aan te gaan die je ooit zult tegenkomen.

Bovendien is er een beetje stof tot nadenken: mocht je je ooit in moeilijke omstandigheden bevinden, denk er dan aan dat, hoewel je misschien al het andere verliest – je baan, je bezittingen, je geld, zelfs je gezondheidskennis – nooit van je afgenomen kan worden.

Woordenschatuitbreiding

Dit gaat samen met het bovenstaande onderwerp:

Hoe meer je leest, des te meer woorden je krijgt, en ze zullen onvermijdelijk hun weg vinden naar je alledaagse woordenschat.

Het is in elk beroep van groot nut om welbespraakt en welbespraakt te zijn, en de wetenschap dat je met zelfvertrouwen met hogeropgeleiden kunt spreken kan een enorme stimulans zijn voor je gevoel van eigenwaarde. Het kan zelfs helpen in je carrière, omdat degenen die goed gelezen, goed gesproken en geïnformeerd zijn over een verscheidenheid aan onderwerpen de neiging hebben om sneller (en vaker) promotie te krijgen dan degenen met een kleinere woordenschat en een gebrek aan bewustzijn van literatuur, wetenschappelijke doorbraken en wereldwijde gebeurtenissen.

Het lezen van boeken is ook van vitaal belang voor het leren van nieuwe talen, aangezien niet-moedertaalsprekers meer aandacht krijgen voor woorden die in de context worden gebruikt, wat hun eigen spreek- en schrijfvaardigheid zal verbeteren.

Verbetering van het geheugen

Als je een boek leest, moet je denken aan een assortiment van personages, hun achtergronden, ambities, geschiedenis en nuances, evenals de verschillende bogen en subplots die zich een weg banen door elk verhaal. Dat is een aardig stukje om te onthouden, maar hersenen zijn wonderlijke dingen en kunnen zich deze dingen met relatief gemak herinneren.

Verbazingwekkend genoeg smeedt elk nieuw geheugen nieuwe synapsen (hersenbanen) en versterkt het bestaande, wat helpt bij het herinneren van het kortetermijngeheugen en het stabiliseren van stemmingen. Hoe gaaf is dat?

Lees ook: Ken deze 5 grote voordelen van het zijn van een advocaat