Als je denkt aan de medische professionals in je leven, denk je waarschijnlijk aan je primaire zorgverlener, mogelijk je fysiotherapeut, en misschien zelfs je psychiater.

Maar hoe zit het met je apotheker?

Apothekers zijn hoogopgeleide experts die cruciale medische informatie kunnen leveren. Hun advies kan je helpen om beter te worden – en mogelijk je leven te redden.

Apothekers zetten meestal acht jaar van bachelor en masters studies in om dat Pharm.D-diploma te verdienen. Ze weten hoe medicijnen werken, hoe ze doses kunnen aanpassen, hoe ze bijwerkingen kunnen minimaliseren en zelfs hoe ze hun levensstijl kunnen aanpassen om de medicijnen die je moet nemen te minimaliseren.

En in veel gevallen kan jouw apotheker een handigere bron van deskundige informatie zijn dan jouw huisarts.

Tegenwoordig komen internet apotheken langzamerhand in de trend. Vaak kun je er medicijnen kopen waar je geen recept voor nodig hebt. Online Apotheek is een betrouwbare bron om je medicijnen op te kopen.

In dit artikel zullen we het hebben over een eental vragen die je je apotheker kunt stellen om er zeker van te zijn dat je medicijn legaal is.

Wat doet mijn medicatie, en hoe werkt het voor mij?

Deze vraag staat niet voor niets bovenaan de lijst en raakt de kern van wat een apotheker het beste weet.

Apothekers zijn medicatie-experts. Ze moeten in staat zijn om verder te gaan dan het voorschrijvingslabel en precies te beschrijven wat je specifieke medicijn doet; de dosering; wanneer en hoe het in te nemen; op zoek naar tekenen dat het werkt (of niet werkt); en veelvoorkomende bijwerkingen om op de hoogte te zijn.

Apothekers zijn uitstekende communicatoren. Ze kunnen zeer complexe gezondheidskwesties nemen en ze uitleggen op een manier die patiënten kunnen begrijpen. Ze werken ook samen met veel mensen in je gezondheidsteam – artsen, specialisten, fysiotherapeuten, ademhalingstherapeuten, om er maar een paar te noemen.

Sommige vragen kunnen snel worden beantwoord wanneer iemand naar de apotheek loopt, terwijl het op andere momenten nuttig kan zijn om een afspraak met je apotheker te maken voor een meer diepgaande medicatie beoordeling of een gedetailleerd gesprek over uw gezondheidstoestand.

In beide scenario’s moeten mensen zich op hun gemak voelen om hun apotheker iets te vragen over hun medicijnen en hoe die medicijnen hun gezondheid beïnvloeden.

Zijn er andere medicijnen of supplementen die ik moet vermijden tijdens het gebruik van deze medicatie?

Wat een apotheker onderscheidt van andere medische profs is een dieper begrip van wat elk medicijn doet en hoe het in wisselwerking staat met andere medicijnen, kruiden en supplementen.

Zorg er ook voor dat je je afvraagt of er een tekort aan medicijnen is, waarvan je je bewust moet zijn terwijl je een medicijn inneemt. Deze komen voor wanneer een medicijn interfereert met de absorptie van vitaminen of mineralen en kunnen moeten worden gecontroleerd en in sommige gevallen aangevuld.

Zorg ervoor dat je apotheker op de hoogte is van alle supplementen of medicijnen die je neemt, zodat ze het meest geïnformeerde advies kunnen geven.