Hieronder leggen we onze belangrijkste redenen uit waarom je de volgende keer dat je op zoek bent naar iets bijzonders, een tweedehands juweel moet overwegen. Als je al tweedehands juwelen koopt, kan het zijn dat je iets leert waar je nog niet eerder aan gedacht had – en als je stevig in het ‘new jewellery only’ kamp zit, hopen we je zeker wat stof tot nadenken te geven.

>>> Mocht je interesse hebben om in een vintage juwelierswinkel te werken, kijk dan op Schaap en Citroen vacatures. <<<

Je draagt niet bij aan milieuschade en menselijk leed.

De winning van edelmetalen, diamanten en andere edelstenen kan een enorme impact hebben op het milieu, om nog maar te zwijgen van de problemen rond de mensenrechten in sommige gebieden waar deze materialen worden gewonnen. Terwijl de conflicten in Sierra Leone en Angola – die helaas veel ‘bloeddiamanten’ hebben opgeleverd – voorbij zijn, bestaat de kwestie rond conflictdiamanten nog steeds in andere delen van de wereld. Door het kopen van tweedehands juwelen draag je niet bij aan de vraag naar nieuw ontgonnen materialen en draag je niet bij aan verdere milieuvernietiging.

Als je nieuwe juwelen koopt die diamanten bevatten, vraag dan altijd om bewijs dat ze duurzaam zijn gedolven en dat ze niet in conflictgebieden zijn geproduceerd. Als je je ecologische voetafdruk tot een minimum wilt beperken en andere mensen wilt beschermen, dan is het kopen van tweedehands juwelen de enige manier om er 100% zeker van te zijn dat je niet direct bijdraagt aan deze negatieve en ongelukkige aspecten van de industrie.

Je kunt een stukje geschiedenis bezitten – en bewaren voor de toekomst.

Het kopen van een ouder sieraad betekent dat je kwaliteit koopt – als het zo lang in goede staat heeft overleefd dan is er geen reden waarom het niet veel, veel langer kan duren, waardoor je de kans krijgt om het door te geven aan de volgende generaties van je familie. Elk sieraad heeft een verhaal, en de geschiedenis van een sieraad kan een heel interessant gespreksonderwerp zijn. Natuurlijk is het onwaarschijnlijk dat je precies weet wat een tweedehands sieraad in zijn tijd heeft meegemaakt, maar dat is een deel van het mysterie en het plezier ervan.

Sommigen beweren dat het bezit van een vintage of antiek stuk een verantwoordelijkheid is – dit is een stuk geschiedenis waarin je een grote rol kunt spelen; door ervoor te zorgen dat het wordt verzorgd totdat het tijd is om naar iemand anders te gaan. Het bewaren van de geschiedenis is om vele redenen belangrijk, en toekomstige generaties zullen altijd dankbaar zijn voor waardevolle spullen die goed verzorgd zijn en die hen inzicht geven in hun verleden.

Lees ook: Wat is een smart plug en hoe maak je de juiste keuze?