Als je aan mediterraan eten denkt, denk je misschien aan pizza en pasta uit Italië, of lamskoteletjes uit Griekenland, maar deze gerechten passen niet in de gezonde voedingsplannen die als “mediterraan” worden aangeprezen. Een echt mediterraan dieet is gebaseerd op de traditionele vruchten, groenten, bonen, noten, zeevruchten, olijfolie en zuivel uit de regio – met misschien een glas of twee rode wijn. Zo aten de inwoners van Kreta, Griekenland en Zuid-Italië rond 1960, toen hun percentages chronische ziekten tot de laagste ter wereld behoorden en hun levensverwachting tot de hoogste, ondanks het feit dat ze maar beperkte medische voorzieningen hadden.

En het echte mediterrane dieet gaat over meer dan alleen het eten van vers, gezond voedsel. Dagelijkse lichaamsbeweging en het delen van maaltijden met anderen zijn vitale elementen. Samen kunnen ze een diepgaand effect hebben op uw stemming en geestelijke gezondheid en je helpen een diepe waardering te ontwikkelen voor de geneugten van gezond en lekker eten.

Natuurlijk is het zelden gemakkelijk om je eetgewoonten te veranderen, vooral als je probeert af te stappen van het gemak van bewerkte en afhaalmaaltijden. Maar het mediterrane dieet kan een goedkope, bevredigende en zeer gezonde manier van eten zijn. Het kost misschien wat moeite om over te stappen van pepperoni en pasta naar vis en avocado’s, maar je zou al snel op weg kunnen zijn naar een gezonder en langer leven. Je kan alle ingrediënten kopen bij een Italiaanse winkel bij jou om de hoek of online!

Hoe maak je de verandering?

Als je er niet aan denkt om jouw eetgewoonten om te schakelen naar een mediterraan dieet, dan zijn hier enkele suggesties om jou op weg te helpen:

Eet veel groenten

Probeer eens een eenvoudig bord met gesneden tomaten besprenkeld met olijfolie en verkruimelde feta, of beleg jouw pizza met dunne korst met paprika en champignons in plaats van worst en pepperoni. Salades, soepen en cruditéschotels zijn ook goede manieren om veel groenten te eten.

Eet altijd een ontbijt

Fruit, volle granen en andere vezelrijke voedingsmiddelen zijn een geweldige manier om je dag te beginnen en houden je urenlang aangenaam vol.

Eet twee keer per week zeevruchten

Vis zoals tonijn, zalm, haring, sabelvis (zwarte kabeljauw), en sardines zijn rijk aan omega-3 vetzuren, en schelpdieren zoals mosselen, oesters, en mosselen hebben vergelijkbare voordelen voor de hersenen en de gezondheid van het hart.

Kook één avond per week een vegetarische maaltijd

Als het helpt, kun je meedoen aan de “Meatless Mondays” trend om op de eerste dag van de week geen vlees te eten. Of kies gewoon een dag waarop je maaltijden opbouwt rond bonen, volle granen en groenten. Als je het eenmaal onder de knie hebt, probeer het dan twee avonden per week.

Geniet met mate van zuivelproducten

Het U.S. Department of Agriculture (USDA) raadt aan om niet meer dan 10% van je dagelijkse calorieën (ongeveer 200 calorieën voor de meeste mensen) uit verzadigd vet te laten bestaan. Zo kun je nog steeds genieten van zuivelproducten zoals natuurlijke (onbewerkte) kaas en Griekse of gewone yoghurt.

Eet als toetje vers fruit

In plaats van ijs, cake of andere gebakken goederen, kies voor aardbeien, verse vijgen, druiven, of appels.

Gebruik goede vetten

Extra vergine olijfolie, noten, zonnebloempitten, olijven en avocado’s zijn geweldige bronnen van gezonde vetten voor jouw dagelijkse maaltijden.

Lees ook: Veel voorkomende ingrediënten in de Italiaanse keuken