Er wordt zoveel van onze tijd gevraagd – werk, gezin, boodschappen – en dan hebben we het nog niet eens over de tijd om te ontspannen. Om alles te kunnen doen, offeren we vaak slaap op. Maar slaap beïnvloedt zowel de mentale als de fysieke gezondheid. Het is van vitaal belang voor je welzijn.

Natuurlijk helpt slaap je om je elke dag uitgerust te voelen. Maar terwijl je slaapt, schakelen je hersenen en je lichaam niet zomaar uit. Interne organen en processen zijn de hele nacht hard aan het werk.

Slaap bedient alle aspecten van ons lichaam op de een of andere manier: moleculair, energiebalans, maar ook intellectueel functioneren, alertheid en stemming.

Lees hieronder de voordelen van een goede nachtrust.

Het zorgt voor je emotionele en mentale welzijn

Slaap is niet alleen belangrijk voor je lichamelijke gezondheid, maar er zijn ook psychologische voordelen. Als je een psychische aandoening hebt, zoals depressie of angst, kan het veel moeilijker zijn om een goede nachtrust te krijgen. Maar te weinig slaap kan ook het risico op een slechte geestelijke gezondheid vergroten.

Als je bijvoorbeeld veel aan je hoofd hebt, je overstuur, angstig of bezorgd voelt, kun je ’s nachts wakker liggen en dingen in je hoofd overlopen. Maar als je dan niet kunt slapen, wordt je lijst met zorgen de volgende dag alleen maar langer. Misschien zie je een verandering in je stemming en voel je je neerslachtig. Het goede nieuws is dat het verbeteren van je slaap ook kan helpen om je mentale gezondheid en welzijn te verbeteren. Mocht je moeite hebben met op tijd slapen, dan kun je diazepam kopen en het innemen voor bedtijd om kalm en slaperig te worden.

Het vermindert je stressniveau

Er zijn veel dingen die ervoor kunnen zorgen dat je je gestrest voelt, en hoe jij persoonlijk met stress omgaat zal anders zijn dan iemand anders. Maar je gestrest voelen, bijvoorbeeld door werk, relaties, financiële of gezondheidskwesties, is vaak een belangrijke factor als je moeite hebt om ’s nachts te slapen. Als je je gestrest voelt, geeft je lichaam ‘stresshormonen’ af, bijvoorbeeld cortisol, die je wakker kunnen houden. Aan de andere kant kan een goede nachtrust een ‘anti-stress’ effect hebben en de systemen in je lichaam ontspannen die verantwoordelijk zijn voor deze stressreactie.

Het helpt je goede relaties te onderhouden

Het is geen geheim dat een slechte nachtrust je chagrijnig kan maken, terwijl voldoende goede slaap je in een positieve stemming kan brengen. En als je je goed voelt, zullen de mensen om je heen dat waarschijnlijk ook voelen.

De hoeveelheid slaap die je krijgt kan van invloed zijn op je taal-, redeneer- en communicatievaardigheden – allemaal belangrijke factoren bij het opbouwen van relaties met anderen. Een slechte nachtrust kan het moeilijker maken om je emoties onder controle te houden en met anderen te communiceren, en kan soms leiden tot conflicten. Maar voldoende slaap kan je helpen om je emoties te reguleren, goed met anderen om te gaan en goede interpersoonlijke relaties te onderhouden.

Lees ook: Waarom is het belangrijk om te slapen?