Wat is het verschil tussen een aflossing, alleen rente, vaste en variabele hypotheek? Ontdek het hier.

Klik hier voor hypotheekadvies meer van financiële adviseurs.

Aflossingshypotheek

Gedurende de looptijd van jouw hypotheek betaal je elke maand gestaag het geleende geld terug, samen met de rente over hoeveel kapitaal je nog hebt. Aan het einde van de looptijd van de hypotheek heb je de hele lening afbetaald. De hoeveelheid geld die je nog moet betalen wordt ook wel ‘het kapitaal’ genoemd, daarom worden aflossingshypotheken ook wel kapitaal- en rentehypotheken genoemd.

Alleen rentehypotheek

Tijdens de looptijd van jouw lening betaal je geen enkele hypotheek af – alleen de rente erop. Jouw maandelijkse betalingen zijn lager, maar je maakt geen deuk in de lening zelf. Aan het einde van jouw looptijd moet je het volledige bedrag betalen. Meestal zullen mensen met alleen rente hun hypotheek investeren, die ze dan gebruiken om de hypotheek af te betalen aan het einde van de looptijd.

Vastrentende hypotheek

Rentevoet’ verwijst naar jouw rentevoet. Met een vastrentende hypotheek garandeert jouw kredietverstrekker dat jouw rentevoet gedurende een bepaalde periode (de ‘aanvangsperiode’ van jouw lening) gelijk blijft, wat meestal tussen 1 en 10 jaar is. Na afloop van deze initiële periode word je overgeschakeld op de standaardrentevoet van de kredietverstrekker (of op de standaard variabele rentevoet).

Standaard variabele rente (SVR) hypotheek

SVR is een kredietverstrekker met een standaard rentepercentage – er zijn geen deals, klokken of fluitjes aan verbonden. Elke geldschieter is vrij om zijn eigen SVR in te stellen, en deze aan te passen hoe en wanneer hij dat wil. Technisch gezien is er geen hypotheek die ‘SVR-hypotheek’ wordt genoemd – het is gewoon wat je zou kunnen noemen een hypotheek uit een dealperiode. Na het aflopen van hun deal hebben veel mensen standaard een SVR-hypotheek, wat misschien niet het beste tarief voor hen is.

Hypotheek met gereduceerd tarief

Over een bepaalde periode krijg je korting op de SVR van de geldschieter. Dit is een soort variabel tarief, zodat het bedrag dat je  elke maand betaalt kan veranderen als de kredietverstrekker zijn SVR wijzigt, wat hij vrij is om te doen wat hij wil.

Lees ook: Wat zijn de Fitness voordelen van Spinning?